Footer Right Content

Saturday, January 31, 2009

Qiamullail KRU KB!!!Assalammualaikum...

salam ukhwah fillah...Apa khabar sahabat-sahabat dan adik-adik sekalian? Semoga sihat sentiasa ya... yang sakit tu rajin-rajin makan ubat semoga cepat sembuh. Jangan pula telan ubat tu semua, nanti extend pula di hospital tu...Untuk makluman:

Qiamullail bulanan PSS & KRU
31hb Jan 2009 (Sabtu)Masjid Pekan KB

Sahabat-sahabat dan adik-adik yang berada di KB atau sekitar KB dijemput dan dialu-alukan untuk mengimarahkan masjid tercinta kita.

Wednesday, January 28, 2009

Qiamullail Datang Lagi!!!


Salam Wasilah ukhuwah Fillah...

Kepada semua pengunjung khususnya adik2 yg di kasihi kerana Allah sekalian....

Untuk makluman semua, pada 31 hb ini akan diadakan Program Qiamullail Bulanan Kelab Remaja Ukhuwah seperti berikut :

Masa pendaftaran : 5pm (31 hb Januari)
Hari : 31/01-01/02 (5pm Sabtu - 9am Ahad)
Tempat : Masjid An-Nur, Tuaran

Justeru dijemput kepada semua ahli Kelab Remaja Ukhuwah (KRU) untuk datang beramai2....(^_^)

Monday, January 19, 2009

Malam Bersamamu Palestin!!!


Tarikh : 24 Januari 2009 (sabtu)
Masa : 8.00 malam
Tempat : Dewan Saadah, Wisma MUIS

Persembahan istimewa Mu'adz, Tayangan Palestin,
Persembahan Pentomin, Gerai/Pameran
dan banyak lagi.


Anjuran:
Yayasan Amal Malaysia Cawangan Sabah dan CONCERN
dengan kerjasama:
JAKIM Sabah dan JHEAINS

Semua dijemput hadir bagi menunjukkan rasa kemanusiaan kita
terhadap penderitaan rakyat Palestin


Sumber : www.islamreturn.blogspot.com

Saturday, January 17, 2009

Komuniti KRU di SMK Bandaraya


Tidak lama lagi jaringan Kelab Remaja Ukhwah (KRU) akan bertambah luas apabila pelajar-pelajar dari SMK Bandaraya akan turut sama dilibatkan dengan program-program kelab. Pada sesi kuliah maghrib sulung yang diadakan di sana petang tadi, dan akan diteruskan pada minggu-minggu akan datang, para pelajar SMK Bandaraya jelas berasa seronok apabila mendapat tahu mereka akan diserap masuk ke komuniti KRU. Dalam kekangan dan kesempitan, pelajar-pelajar di sini tetap gigih mencari ilmu agama buat membentengi iman di zaman yang penuh mencabar ini.

Jom ucapkan selamat menjadi ahli keluarga KRU kepada sahabat-sahabat SMK Bandaraya!

Berita lanjut di [siswazabah.blogspot.com]

Monday, January 12, 2009

Boikot Berstrategi - Ambil dan EdarTumpukan Boikot Barangan2 Ini, BERMULA 12 JANUARI HINGGA 12 JULAI 2009. Sasaran - LUMPUH!! Post di Blog ANda!

Ujian Buat Mujahid PSS...Kota Kinabalu, 11 Januari - Salah seorang ahli Persatuan Siswazah Sabah terlibat dalam satu kemalangan. Beliau yang dimaksudkan ialah saudara Zulhusmie yang berasal dari Kota Belud dan masih menuntut dalam tahun 3 Universiti Malaysia Sabah (UMS). Semasa program Islamic Summer Camp (ISC) bulan Disember yang lepas, Saudara Zulhusmie merupakan salah seorang daripada Ajk Makanan yang bertungkus lumus berusaha bagi memastikan perjalanan program berjalan dengan baik dan lancar. Sekarang ini beliau di tempatkan di Sabah Medical Centre (SMC) tingkat 6 bilik 627. Justeru, marilah kita semua menadah tangan memohon doa kepada Allah semoga beliau cepat sembuh dan cekal serta tabah menghadapi ujian ini.

Monday, January 5, 2009

Selamat Kembali Ke Sekolah

Setelah lama bercuti, sekali lagi adik-adik akan kembali ke sekolah. Kekuatan harus dikumpulkan, nafsu harus dilawan. Kerana tentu sekali pelbagai cabaran akan mendatang, sesuai dengan fitrahnya hendak melakukan sesuatu yang baik dan diredhai Allah. Kelas berterusan ditambah dengan kelas tuisyen, kerja rumah akan mula menggunung, aktiviti kokurikulum mencuri masa rehat dan kawan-kawan mengajak melakukan projek di luar kotak. Maka diri akan mula terhimpit-malas, resah, bosan, jemu, fed-up. Apapun, perjuangan mesti diteruskan, niat perlu dibetulkan, matlamat diperjelaskan, kerana di hujung jalan, akan wujud sebuah kemanisan!

Ya Allah, aku ke sekolah sehari-harian ini untuk menuntut ilmuMu, agar suatu hari nanti aku dapat kembali menyumbang kepada agamaMu, berbakti kepada masyarakatku, dan menyuburkan benih-benihkan taqwa di minda dan hati mereka. Nescaya kau mudahkanlah perjalananku, kau kuatkan azamku, kau peliharalah hatiku, agar dihujungnya, akan ada kemanisan dan kejayaan berkat kesungguhan dan pengorbanan pada hari ini.

Suka kami mengambil peluang ini untuk berkongsi sebuah cerita dengan adik-adik;

Pada zaman dahulu ada seorang raja. Di negara jajahan takluk raja tersebut terdapat sebatang sungai yang dipenuhi buaya. Suatu hari, raja mengadakan pertandingan. Siapa yang dapat berenang merentas sungai tersebut akan mendapat salah satu daripada hadiah berikut – Pertama, mendapat wang sebanyak 1 juta ringgit. Yang kedua, dapat berkahwin dengan puteri bongsu baginda, atau yang ketiga, dapat memerintah keseluruhan negara tersebut.

Seluruh rakyat pun berkumpul, tetapi tidak ada seorang pun yang berani berenang di dalam sungai tersebut, lebih-lebih lagi setelah raja tersebut melakukan ‘demo’ dengan meletakkan seekor ayam ke dalam sungai tersebut, dan tidak sampai beberapa saat, hanya bulu-bulu yang berterbangan, sedangkan ayam habis dibaham buaya-buaya yang ganas. Tunggu punya tunggu, tiba-tiba dengan tidak semena-mena air berkocak kuat dan seorang lelaki dilihat berenang dengan laju ke seberang sana sungai sambil buaya-buaya mengejar beliau tanpa berhasil. Sampai ke tebing, raja menemui lelaki tersebut yang sedang tercungap-cungap. “Tahniah, tahniah,” kata raja. “Beta kagum dengan keberanian kamu. Apa hadiah yang kau mahukan dari beta? Hadiah wang 1 juta?” “Ti..ti..tidak”, lelaki tersebut menjawab dalam keadaan masih tercungap-cungap. “ Jadi kau mahu puteri beta?” “Tidak..Ti..Tidak,” jawab lelaki itu lagi. Raja mula kehairanan. “Jadi kau mahu memerintah Negara beta la ni?” “Tidak!” Lelaki tersebut menjawab dengan lebih tegas. Beta dan menteri-menteri berpandangan sesama sendiri sambil menggelengkan kepala. “Jadi apa yang kau mahukan?” raja bertanya sedikit marah. “Aku cuma mahu tahu, siapa yang menolak aku ke dalam sungai!” lelaki tersebut menjawab!

Begitulah hakikatnya, kita selalu perlu ditolak untuk berdepan dengan cabaran, dan memburu kejayaan. Agak-agaknya, apakah yang menolak adik-adik untuk bersungguh-sungguh belajar dan memburu kecemerlangan di sekolah?

Yang menolak adik-adik, ialah pengetahuan bahawa adik-adik perlu membalas jasa ibubapa, guru-guru dan rakan-rakan yang telah berhempas-pulas bekerja dan berusaha menjadikan adik-adik orang berguna!

Yang menolak adik-adik, ialah pengetahuan bahawa adik-adik perlu pulang ke pangkuan masyarakat untuk membangunkan mereka dan mengeluarkan mereka dari kepompong kemiskinan harta dan jiwa, serta kegelapan beragama!

Yang menolak adik-adik, ialah pengetahuan bahawa adik-adik perlu suatu hari nanti, bersama dengan kami membentuk generasi baru yang akan mengembalikan kegemilangan Islam di mata dunia!

Selamat Kembali Ke Sekolah..(",)

Thursday, January 1, 2009

Tahun Baru Berpesta, Palestin Berdarah!!!
Cuba anda bayangkan. Rakyat Gaza ‘dikebulurkan’ tanpa makanan. Bantuan perubatan juga disekat. Hidup sedia ada sudah cukup tersiksa didera Yahudi. Saban hari yang dilalui hanyalah kisah-kisah sedih dan duka. Keperitan hidup tidak terungkap. Namun ketabahan rakyat Palestin, terutamanya di Semenanjung Gaza menjalani kehidupan sedemikian cukup mengagumkan.Di saat keperitan itu, tentera Yahudi menambah kesengsaraan itu dengan pengeboman yang dahsyat dalam beberapa hari ini.

Ia dilancarkan ketika umat Islam kembali dari menunaikan haji. Serangan dibuat tanpa mengenal Zulhijjah atau Muharram, anak kecil atau wanita. Gaza mesti dimusnahkan.Ketika rakyat Palestin sedang bermandi darah, sebahagian rakyat Malaysia berpesta sakan meraikan kedatangan tahun baru Masehi. Menyanyi, menari, minum (arak?), berseronok seakan-akan dunia ini mereka yang punya. Mereka tidak mengenal erti persaudaraan Islam, tidak mengenal erti rasa prihatin dan cakna. Bagi mereka ini, dalam kepala mereka ialah-seronok, seronok, seronok!

Palestin yang bermandi darah hanya seperti sebuah filem box-office yang bukannya ‘real’, atau apa yang berlaku mungkin di planet antah berantah, tidak ada kaitan langsung dengan mereka, atau gambar Palestin berdarah itu hanya ilusi dan imaginasi seorang pelukis di atas sebuah kanvas.

Ya..kerasnya hati mereka. Pejalnya hati mereka. Hitamnya hati mereka.
Tidak terdetik langsung dalam hati rasa kasihan belas?
Tidak terasa langsung dalam hati mereka kesengsaraan saudara seIslam mereka?
Tidak mengalir langsung airmata mereka melihat mayat kanak-kanak bergelimpangan?

Jari ini hanyalah mampu menekan keyboard. Atau hanya mampu menadah tangan ke hadrat Ilahi Yang Maha Mengetahui hakikat sebenar kenapa ia berlaku.

‘Ya Allah! Engkau bantulah umat Islam Palestin itu!
Ya Allah! Engkau tolonglah Hamas memerangi tentera Yahudi yang jahat itu!
Ya Allah! Engkau menangkanlah mereka mengatasi musuh mereka dan musuh kami!’"

Bantahan Mengutuk Kekejaman Israel!!!Kota Kinabalu, 31Dis - Kira-kira 15 aktivis keamanan telah menyertai himpunan aman membantah kekejaman rejim Israel ke atas Palestin di perkarangan Masjid Bandaraya Kota Kinabalu selepas solat zohor petang tadi.

Himpunan yang dikepalai oleh saudara Lahirul telah dengan tegas menyatakan bahawa sebarang tindakan terhadap umat Islam di Palestin oleh rejim Zionis hanya akan meningkatkan lagi kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Perhimpunan kemudiannya diakhiri dengan doa untuk umat Islam di Palestin.