Footer Right Content

Thursday, January 1, 2009

Tahun Baru Berpesta, Palestin Berdarah!!!
Cuba anda bayangkan. Rakyat Gaza ‘dikebulurkan’ tanpa makanan. Bantuan perubatan juga disekat. Hidup sedia ada sudah cukup tersiksa didera Yahudi. Saban hari yang dilalui hanyalah kisah-kisah sedih dan duka. Keperitan hidup tidak terungkap. Namun ketabahan rakyat Palestin, terutamanya di Semenanjung Gaza menjalani kehidupan sedemikian cukup mengagumkan.Di saat keperitan itu, tentera Yahudi menambah kesengsaraan itu dengan pengeboman yang dahsyat dalam beberapa hari ini.

Ia dilancarkan ketika umat Islam kembali dari menunaikan haji. Serangan dibuat tanpa mengenal Zulhijjah atau Muharram, anak kecil atau wanita. Gaza mesti dimusnahkan.Ketika rakyat Palestin sedang bermandi darah, sebahagian rakyat Malaysia berpesta sakan meraikan kedatangan tahun baru Masehi. Menyanyi, menari, minum (arak?), berseronok seakan-akan dunia ini mereka yang punya. Mereka tidak mengenal erti persaudaraan Islam, tidak mengenal erti rasa prihatin dan cakna. Bagi mereka ini, dalam kepala mereka ialah-seronok, seronok, seronok!

Palestin yang bermandi darah hanya seperti sebuah filem box-office yang bukannya ‘real’, atau apa yang berlaku mungkin di planet antah berantah, tidak ada kaitan langsung dengan mereka, atau gambar Palestin berdarah itu hanya ilusi dan imaginasi seorang pelukis di atas sebuah kanvas.

Ya..kerasnya hati mereka. Pejalnya hati mereka. Hitamnya hati mereka.
Tidak terdetik langsung dalam hati rasa kasihan belas?
Tidak terasa langsung dalam hati mereka kesengsaraan saudara seIslam mereka?
Tidak mengalir langsung airmata mereka melihat mayat kanak-kanak bergelimpangan?

Jari ini hanyalah mampu menekan keyboard. Atau hanya mampu menadah tangan ke hadrat Ilahi Yang Maha Mengetahui hakikat sebenar kenapa ia berlaku.

‘Ya Allah! Engkau bantulah umat Islam Palestin itu!
Ya Allah! Engkau tolonglah Hamas memerangi tentera Yahudi yang jahat itu!
Ya Allah! Engkau menangkanlah mereka mengatasi musuh mereka dan musuh kami!’"

0 comments: