Footer Right Content

Tuesday, February 16, 2010

BIASAkan Yang BETUL dan BETULkan Yang BIASA….???

Hari ini, tiba-tiba ana terpanggil untuk menulis sebuah penulisan yang diberi tajuk seperti diatas iaitu BIASAKAN yang BETUL dan BETULKAN yang BIASA. Sebelum ana kupas dengan lebih lanjut tentang apa yang ana hendak sampaikan dalam perkongsian pada kali ini, ana mengambil kesempatan untuk memanjatkan jutaan kesyukuran kepada Allah diatas segala-galanya termasuklah memberikan ilmu kepada ana yang jika dibandingkan dengan ilmu Allah, ilmu manusia ini hanya diibaratkan daun yang dicelup ke dalam air laut.

Air laut yang luas itu menggambarkan luasnya ilmu Allah. Manakala, sisa air yang ada pada daun tadi apabila diangkat dari air laut itulah ilmu manusia yang sedikit sekali. Ilmu manusia sedikit itu juga tidak akan diperolehi melainkan dengan izin Allah. Oleh itu, kita harus sedar akan kerdil dan hinanya diri kita ini jika dibandingkan dengan Pencipta kita yang memiliki segala sifat kesempurnaan, subhanallah. Maka, tidak seharusnya kita membelakangi Allah dalam apa jua urusan kita. Letakkanlah Allah sebagai priority dalam menjalani kehidupan kita ini. Jangan sesekali sombong kepada Allah yang telah memberikan pelbagai nikmat kepada manusia.

Syukran juga ana ucapkan kepada akhi ana yang turut memberi idea untuk ana. Ternyata assignment akhi suruh buat banyak manfaat bagi diri ana sendiri, insyAllah. Tidak dilupakan kepada sahabat2 kesayangan ana yang turut terlibat memberi idea untuk ana kongsikan di blog ini. Sahabat kesayangan ana pernah berkata perkara biasa yang tidak seharusnya dibiasakan. Pada ketika itu, ana masih keliru dengan kata-katanya.


Tapi pada hari ini, insyAllah ana semakin mula mengerti. Ana pernah menulis tentang keindahan ukhuwwahfillah yang pernah ana rasai. Beberapa detik tadi, sahabat kesayangan ana mesej untuk bertanyakan soalan berbunyi ‘Ukhuwwah diantara muslimin dan muslimat? .’ Syukran ana ucapkan kepada sahabat ana kerana jika persoalan itu tidak dikemukakan perkara yang dianggap biasa oleh muda mudi zaman ini akan terus diamalkan dan tidak dibetulkan.

BerTEMAkan BETULKAN yang BIASA dan BIASAKAN yang BETUL membawa maksud pergaulan bebas antara berlainan jantina yang bukan mahram seperti yang diperlihat di media elektronik pada masa kini dan dianggap betul dan biasa sebenarnya adalah SALAH dan HARAM mengikut Islam. Dalam Islam, pergaulan lelaki dan muslimat itu ada batasnya. Menjawab persoalan ‘Ukhuwwah diantara muslimin dan muslimat itu, sebenarnya tidak dinafikan setiap insan di dunia memerlukan sahabat untuk berkongsi dan berbincang. Persahabatan bermula dengan ta’aruf (perkenalan).

Setelah itu, jika terdapat kesamaan idea, gagasan, prinsip, gaya hidup, keminatan dan harapan, maka, timbullah rasa kebersamaan, kekongsian dan keterbukaan untuk mencurahkan suara hati. Oleh itu, sahabat mempunyai kedudukan khusus di dalam hati sahabatnya.

Persahabatan antara lelaki dan perempuan atau muslimin dan muslimat yang bukan mahramnya, dalam banyak keadaan tidak terjamin ketulusan dan kemurniannya. Sekurang-kurangnya, pasti ada harapan untuk memiliki sahabat tersebut. Sama ada muslimin atau muslimat yang bersahabat tadi sudah pasti merasai timbulnya rasa cinta yang akan mengundang bisikan syaitan untuk mereka lebih mengintimkan hubungan mereka, bukan sahaja hubungan perbincangan malah hubungan hati, perasaan dan fizikal.


Imam Ibnu Qayyim menyatakan cinta itu semuanya terpuji dan tidak tercela. Ia bergantung kepada konteksnya. Imam Ibnu al-Jauzi pula menjelaskan bahawa kecintaan, kasih sayang, dan ketarikan terhadap sesuatu tidaklah merupakan hal yang tercela. Tetapi cinta yang melewati batas sehingga menguasai akal dan mendorong kepada maksiat itulah cinta yang terlarang.

“La taqrobuzzina” iaitu jangan hampiri zina jelas menyuruh kita menutup apa jua cara atau langkah yang boleh membawa kita menghampiri zina. Ertinya, kita harus sentiasa berwaspada dalam bab ikhtilat ini. Kajilah dengan sedalam-dalamnya terutama jika kita terlibat dengan gerak kerja da’wah. Ana masih ingat pesan sahabat kesayangan ana. Dia berkata, ikhtilat jangan dipandang ringan terutama dalam kalangan penggerak kerja Islam.

Jangan sampai ikhtilat yang tidak dijaga oleh seorang penggerak kerja islam, bahananya kepada ketidakkeberkesanan dan kegagalan da’wah yang dibawanya melalui program. Program yang berkat menjadi tidak berkat gara-gara ikhtilat tidak dijaga. Harus diingatkan juga, da’wah tidak boleh dijadikan alasan untuk sukar menjaga ikhtilat. Semuanya itu kembali kepada tuan/puan/encik/cik empunya diri. Jadikanlah maksud ayat 6 Surah Tahrim sebagai pegangan iaitu ‘Hai orang-orang beriman. Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu…’ agar diri sentiasa terpelihara dari pelbagai aspek dan kita bertindak berpandukan syariat Islam, insyAllah.


Akhir kata, tegasnya, tiada istilah persahabatan muslimin dan muslimat berpandukan apa yang dirungkaikan sebentar tadi dan perenggan terakhir ini. Seorang murid telah bertanya kepada penulis buku ‘Cinta IPT’ melalui email : Ustazah, saya tahu batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan, namun tidak dapat dinafikan ketika berada dalam alam remaja ini, kita akan cenderung untuk berteman pada seseorang yang berlainan jantina…So what if I like someone, camna nak kawan dengan dia?’. Jawapan ustazah tersebut bagi ana secara peribadinya mantap dan padat. Ustazah menjawab dengan ringkas, ‘If u really like someone, u must think about her/his pride..We want to protect him/her from ‘FITNAH’ right? So u should STAY AWAY FROM HIM/HER AS FAR AS POSSIBLE & SAY YOUR PRAYER TO ALLAH. LET ALLAH ARRANGE AND DECIDE WHETHER IF BOTH OF U MEANT TO BE TOGETHER OR NOT..THATS THE WAY WE SHOULD DO WHEN WE LOVE SOMEONE…’.

Pesanan ana untuk sahabat-sahabat ana… ‘Dengarilah sahabatku, Allah memujukmu, at-toyyibat littoyibin, annur ; 26…iaitu wanita baik itu dijanjikan untuk lelaki baik dan sebaliknya..telah tercatat seungkap nama pasanganmu di Luh Mahfuz untukmu. Cuma PERIBADINYA ditentukan oleh sejauh mana KETINGGIAN PERIBADIMU..jika kau berada di atas jalan yang diredhai Allah, insyAllah, si dia turut berada di jalan yang sama. Lupakan segala kegundahan, teguhkan diri pada cinta Ilahi nescaya cinta lelaki soleh/wanita solehah turut kau miliki….

Oleh itu, BETULKAN yang BIASA dan BIASAKANLAH yang BETUL...:)

0 comments: